Welkom op mijn site

Beslaan

In bepaalde gevallen kan het nodig zijn dat een paard wordt voorzien van hoefijzers.

Als er bij het paard sprake is van overmatige slijtage doordat het veel op harde ondergrond loopt, of als er afwijkende been- of voetstanden zijn, of de sportdiscipline waarin het paard getraind wordt erom vraagt, dan kan het nodig zijn dat een paard wordt voorzien van hoefijzers.

Dit kan nodig zijn onder alleen de voorhoeven, doordat deze door de ongelijke gewichtsverdeling van het paard vaak harden slijten dan de achterhoeven. Of onder alle vier de hoeven om bijvoorbeeld een paard op scherp (kalkoenen of stiften indraaien) te kunnen zetten als hij op gras moet presteren.

Bij het beslaan wordt na het bekappen gecontroleerd welke maat ijzers het paard nodig heeft.

Vervolgens worden de juiste ijzers in de oven verwarmd om ze volledig pas te maken aan de hoef en om ze warm te kunnen passen waarbij gecontroleerd kan worden of de hoef vlak is en of de gaten van het ijzer op de juiste plek zitten om ze onder de hoef te kunnen nagelen.
Na het afkoelen van de ijzers wordt er een rand van het ijzer geslepen om het ijzer iets af te ronden waardoor het ijzer minder makkelijk wordt afgetrapt.

Als laatste wordt het ijzer met behulp van hoefnagels onder de hoef geslagen en wordt de hoef netjes afgewerkt zodat het paard gemiddeld tussen de 8 en 10 weken gebruik kan maken van de ijzers.